Ескишехир
В град Ескишехир в Турция определено няма да ви е скучно: в края на краищата на неговата територия можете да намерите много атракции, сред които са представени както исторически сгради и музеи, така и развлекателни центрове и природни забележителности.
 
Съвременната Турската Венеция – Ескишехир и Бурса
Гондоли, лебеди и море в Анадола.
Тръгване на: 04 Май 2021  |  Връщане на: 08 Май 2021
  Посещение на Древна Никеа!
 
Препоръчано от клиенти    |
Автобусна програма
|    На запитване
5
дни
от
419
лв.
Резервирай
избери друга дата за този тур
Дата
В двойна стая*
В единична стая*
Трети възрастен*
Дете до 12г.*
04.05.2021
419 лв
-
-
-
*Пакетна цена на човек!
Цената включва:
*  транспорт с комфортен лицензиран туристически автобус;
* всички гранични и пътни такси;   
* 4 нощувки със закуски в хотели  3* и 4*;
*  туристически програми във всички обекти;
* лицензиран турски екскурзовод на български език;
*  медицинска застраховка с асистанс;
* водач от България
 
Ден 1.Бургас - Бурса
Ден 2. Бурса
Ден 3. Ескишахир
Ден 4. Мидас
Ден 5. Никеа
Отпътуване от Бургас за Бурса. Преминаваме през Малко Търново. След около 2,5 часа почивка на Селим Паша малко преди Истанбул. Мястото е подходящо за отдих и похапване. Пристигане в Бурса следобяд, настаняване в хотела. При възможност обиколна разходка на Бурса. Вечеря. Нощувка.
Ден 1.Бургас - Бурса
Отпътуване от Бургас за Бурса. Преминаваме през Малко Търново. След около 2,5 часа почивка на Селим Паша малко преди Истанбул. Мястото е подходящо за отдих и похапване. Пристигане в Бурса следобяд, настаняване в хотела. При възможност обиколна разходка на Бурса. Вечеря. Нощувка.
Ден 2. Бурса
Закуска. По желание разглеждане на забележителностите в Бурса или свободно време. 
Бурса е изключително модерен град, който в същото време е съумял да запази автентичните си културни богатства. Тук бихте могли да видите съвременни редом до средновековни сгради, без това да изглежда неуместно. Градът се намира на пътя на коприната, което още от древността предпоставя издигането му в текстилен и търговски център за коприна и копринени изделия - най-вече великолепни и висококачествени шалове, с които всяка жена може да подчертае красотата си. Бурса е четвъртият по големина град в Турция след Истанбул, Анкара и Измир.
Първата ни спирка е Джамията Улу, разположена в централната част на град Бурса. Тя е устояла на всички разрушителни въздействия на природата и представлява ярък пример за ранната османска архитектура. Сградата е с широчина 55 и дължина 69 метра и външната страна на дебелите й стени са облицовани изцяло с дялан камък. С изключение на северната стена, другите стени на джамията са украсени с островръхи ниши, в които са поместени един над друг по два прозореца с арки. На северната стена също са построени прозорци с арки, но някои от прозорците в долния ред са под формата на врата. На тази страна са разположени и двете големи минарета на джамията.
Калиграфските надписи красящи стените и колоните на джамията са прекрасен пример за различните шрифтове, използвани в калиграфското изкуство.
Следващата ни спирка е Коза Хан – „прословутият път на коприната”, който е уникален с безбройните си магазинчета с копринени шалове, които са истинско произведение на изкуството. Коза Хан е построен от Байезид Втори през 1490 г. Този хан е служил за извършване на търговски дейности.
Вечеря и нощувка.
 
Ден 3. Ескишахир

Закуска. Отпътуване за Ескишехир. Преди обяд пристигане в града. Един от най-модерните градове на Турция. Градът е известен като Турската Венеция, заради многото канали, които го прорязват и възможността да се разходиш из тях с гондола. Това е и родното място на Настрадин Ходжа. За разлика от много други градове, тук се усеща силно европейското влияние. Поради наличието на университет, той е притегателно място за много млади хора.
При възможност настаняване в хотела. По желание свободно време или пешеходна обиколка на града. Възможност за качване на гондола. 
Обяд. 
Следобяд посещение по желание на етнографски комплекс Одунпазар. Това е старата част на града, където има множество реставрирани стари къщи, напомнящи на Копривщица. Тук може да си купите традиционен сувенир от морска пяна. Това е мек минерал, който се добива само около Ескишехир. От него се изработват и лули, които са много типични за района. 
Следва посещение на музея на восъчните фигури. Фигурите са изработени от кмета на града и неговите помощници.
Отделете време да разгледате града по тъмно, разходката около канала на фона на грейналите мостове и наистина впечатляваща.
Вечеря. Нощувка.
 
Ден 4. Мидас

Закуска. По желание посещение на светилището на Мидас (140 км). Митичния цар на древна Фригия, който според легендата превръщал в злато всичко, до което се докоснел. Ще видим и най-големият скален надпис в света, посветен на богинята Кибеле (8 век пр.н.е.). 
Около обяд връщане в Ескишехир. Свободно време или по желание посещение на парка Сазова. Той е разположен на 400 000 кв.м.  и предлага ресторанти, амфитеатър. Паркът предлага Миниатюрк с 32 макета, зоопарк с повече от 230 обитатели, копие на известния замък Нойшвайнщайн.
Вечеря. Нощувка.
 
Ден 5. Никеа

Закуска. Отпътуване за Изник (Никеа) (158 км). Пристигане в Изник преди обед. 
Този град има богата антична и средновековна история, но най-значим е приносът му към християнството. Това е мястото, където през 325 година под зоркия надзор на Константин Велики се е провел Първият Вселенски събор, на който жестоко преследваното дотогава Християнство става официална религия! Тук се е състоял и Седмият вселенски или Вторият никейски събор (787 г.), също е особено важен, защото слага края на пагубното иконоборчество.
Последният велик период е от 1204 до 1261 година, когато е  столица на Никейската империя! Нейните владетели успяват да прогонят католическите кръстоносци и възстановяват Византия.
В османски времена Никея / Изник е известен най-вече с прочутия и много красив изнишки порцелан!   
Разглеждане на забележителностите: реставрираната съборна църква „Света София“ ( IV век ), портите и крепостните стени, античния амфитеатър, великолепната Зелена Джамия и други.   
Свободно време за обяд и пазаруване. Градчето предлага традиционните турски вкусотии на много добри цени.
Следва отпътуване за България (473 км). След Истанбул ще направим кратка почивка на Селим Паша.
 
Допълнителна информация:
* обяди и вечери;
* входни такси за обектите
 
Допълнителни услуги:
Обща туристическа информация
Отпътуване от Бургас за Бурса.
Парични единици: турски лири
Разменна валута: евро, щатски долари, турски лири
Говорими езици: турски
Визов режим за българи: не
Влизане в страната: с международен паспорт
Бързо запитване
Запитване