Шираз
Известен като сърцето на персийската култура в продължение на повече от 2000 години, Шираз е един от най-важните градове в средновековния и съвременен ислямски свят.
Иран 2019
Страната на Арийте
Тръгване на: 11 Окт 2019  |  Връщане на: 21 Окт 2019
Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. 
Препоръчано от клиенти    |
Самолетна програма
|    На запитване
11
дни
от
3714
лв.
Цената включва:
* Самолетни билети с включени летищни такси;
* 8 нощувки в 4 звезден хотел;
* 1 нощувка в Кервансарай;
* Пълно изхранване по време на програмата
* Опитен местен гид по време на тура;
* Транспорт с климатизиран автобус;
* Входни такси за всички забележителности включени в програмата;
* Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро;
* Опитен български гид, с няколко тура в „Страна на Ариите“.
Ден 1. София – Шираз
Ден 2. Шираз
Ден 3. Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – Язд
Ден 4: ZeinAldin Caravansaray - Язд
Ден 05: Язд
Ден 6: Язд – Исфахан
Ден 7: Исфахан
Ден 8: Исфахан – Техеран
Ден 9: Техеран
Ден 10: Техеран
Ден 11: Техеран – София
Групата се събира на летище София /Терминал2/ в 14.00 часа.

Следва полет TK1032 от София до Истанбул в 16:05ч. Кацане в Истанбул в 17:25ч.

Следва полет TK884 за Шираз в 20:45ч.

 
Ден 1. София – Шираз
Групата се събира на летище София /Терминал2/ в 14.00 часа.

Следва полет TK1032 от София до Истанбул в 16:05ч. Кацане в Истанбул в 17:25ч.

Следва полет TK884 за Шираз в 20:45ч.

 
Ден 2. Шираз
Пристигаме в Шираз рано сутринта в 02:05ч. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партнъор. Трансфер до хотела и време за почивка. След закуска следва тур на града.

Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Саади. Посещаваме  Eram&Naranjestan garden, Nasir-ol-molk Mosque, Hafez mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Karim Khan 4* или подобен.

 
Ден 3. Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – Язд
След закуска потегляме към Персеполис /на 40 км./ -  церемониалната столица на  Ахаменитите от  550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима от тези велики царе. Пристигаме в Пасагард – още една от древните столици на Персите, където разглеждаме гробницата на Кир Велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Lut,  достигаме ZeinAldin Caravansaray, място, спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от Хиляда и една нощ. Навсякъде има килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са  правили древните пътници по това жизненоважно трасе между Изтока и Запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп, за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansaray
Ден 4: ZeinAldin Caravansaray - Язд
След закуска се отправяме към прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта  от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана почти до края на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно на 31 юли и съпреживяват своята мистична религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на Рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място. 

След това се отправяме към Язд – пустинната столица на Иран и световен център на Зороастризма. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен
Ден 05: Язд
Язд е много древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата  които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент, за да го има живота. Продължаваме с пешеходна разходка в стария град. Ще минем през историческия площад и Музея на водата, ще си купим от прочутите местни сладки. Като завършек ще видим и мистичните физически упражнения, наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма. /Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там/. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

 
Ден 6: Язд – Исфахан
Сутринта след закуска  се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме и веднага се отправяме към втория по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Името му на фарси означава "модел на света". Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на  джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка в Исфахан. Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

 
Ден 7: Исфахан
Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк, в двора на която се намира един от малкото в света музеи на Арменския геноцид. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца  Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис. Посещаваме и шоу-рум на прочутите местни миниатюри, рисувани върху камилска кост, както и на местните персийски килими. Завършваме деня с прочутите мостове над реката. Нощувка в Исфахан.  Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

 
Ден 8: Исфахан – Техеран
След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Следва кратка спирка  в Кашан и обяд.Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен.

 
Ден 9: Техеран
След закуска ще посетим музея на килимите. Там са показани килими от всички области на Иран с тяхното стилово и цветово разнообразие. Следва двореца Ниараван и централния пазар – най-големия  в тази част на Средния Изток. По възможност ще посетим музея на бижутата и скъпоценните камъни, собственост на иранската държава. Свободно време, за да се загубите в него.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен
Ден 10: Техеран
След закуска ще посетим музея на килимите. Там са показани килими от всички области на Иран с тяхното стилово и цветово разнообразие. Следва двореца Ниараван и централния пазар – най-големия  в тази част на Средния Изток. По възможност ще посетим музея на бижутата и скъпоценните камъни, собственост на иранската държава. Свободно време, за да се загубите в него.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

 
Ден 11: Техеран – София
Свободно време преди обяд. Следва трансфер до Tehran International airport за полет обратно към България (ТК 871 Техеран – Истанбул/  15:20ч.-17:25ч.).

Полет ТК1029 Истанбул – София в 19:25ч. Кацане в София в 20:45ч. на същия ден.

Край на програмата.
Допълнителни услуги:
* Бакшиш за местния шофьор и гид;
* Виза – 85 евро/ Космос Травел оказва съдействие за попълване на документите/.
* Лични разходи.

 
Допълнителни екскурзии:
Обща туристическа информация
Полетно разписание:

11.10.2019г.
София – Истанбул   
14:00 ч.– 16:05 ч.
Истанбул – Шираз
20:45 ч. - 02:05 ч.

21.10.2019г.
Техеран – Истанбул
15:20ч. – 17:25ч.
Истанбул – София
19:25ч. - 20:45ч.

Необходими документи за виза /за притежатели на български паспорти/:

·        Дигитална паспортна цветна снимки – 4*6 см.

·        Попълнен визов формуляр

·        Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане; в паспорта трябва да има поне една цяла свободна от печати страница за полагане на визата и не трябва да има печат от влизане в Израел.

 

Забележка:

** Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна.
 
Парична единица: ирански реал
Разменна валута: ирански 
Говорими езици:арабски
Визов режим за българи:не
Влизане в страната: с международен паспорт 
 
Бързо запитване
Запитване